lördag 5 mars 2011

Efterrätter

Jag är en riktig gottegris och för att känna att jag ska kunna fortsätta på den här lchf-resan i det långa loppet behövs ett gäng smidiga efterrätter och "godis" i receptsamlingen som kan stilla godissuget. Eftersom socker är uteslutet är ingen av dessa extremt söta men väl så goda för det!
Personliga favoriter hittills är chokladmousse och cheesecake.
Nästan alla recept är hämtade på LCHF Recept men vissa har modifierats något efter första försöket.

Chokladmousse

Ingredienser:
100 g mörk choklad
2 ägg gulor
2,5 dl grädde

Gör så här
Smält chokladen i mikro eller i vattenbad.
Låt chokladen sedan svalna en aning.
Rör då ner ägg gulorna.

Vispa sedan grädden löst, den ska i princip vara trögflytande bara oc får inte vispas för hårt.
Vänd sedan ner grädden i chokladblandningen.

Häll sedan ner moussen i portionsskålar och låt dem stå i kylen i ca en timme.

Servera med grädde och hallon, eller vilka bär man nu gillar och njut!

Chokladbollar

Här är ett recept jag har ändrat lite från originalet. De var goda från början men tyckte de kunde behöva lite mer smak.

Ingredienser:
100 g smör
1 dl sötning
3 msk kakao
3 dl hasselnötter
2 tsk vaniljpulver
kokosflingor

Gör så här:
Hacka nötterna (eller köp färdighackade för detta tar tid om man ska göra det för hand!)
Blanda sedan ihop alla ingredienserna utom kokosflingorna till en smet.
Gör bollar, eller en rulle att sedan skära i skivor, och rulla i kokos. Låt stå kallt en stund.

Pannacotta

Detta var inte helt enkelt att göra eftersom gelatinblad tydligen kan vara lite luriga. Men med lite övning så är jag övertygad om att det kommer lyckas nästa gång! Receptet hittade jag här.

Ingredienser:
5 dl vispgrädde 40%
3 gelatinblad
Vaniljpulver
Eventuellt sötningsmedel
Valfri smaksättning - som till exempel kakao, kardemumma, saffran

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i en skål med vatten. Koka upp grädden med vaniljpulver och valfri smaksättning. Låt gräddblandningen svalna en stund. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och låt de smälta i den varma grädden.

Cheesecake (frusen)

Ingredienser:
3 ägg
5 msk sukrin
1 vaniljstång
200 g philadelphia
3 dl vispgrädde
1 citron*


Gör så här
Det går att använda elvisp genom hela det här receptet med undantag för sista steget där man använder en sked. Om du gör allt i samma ordning som beskrivet nedan så behöver du inte diska elvisparna mellan de olika momenten.

Dela äggen. Lägg äggulorna i en bunke och äggvitorna i en annan. Häll sukrin och vaniljfrön (från vaniljstång) över äggulorna.

Vispa först äggvitorna till ett fast skum (med rena vispar) använd gärna elvisp. Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.

Vispa äggulorna och sukrin till en pösig ljusgul smet, gärna med elvisp.

Blanda i philadelphiaosten. (Kör på lägsta hastigheten på elvispen).

Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast, ungefär som du skulle ha vispat den att äta till en efterrätt, det är inte så jättenoga. Rör därefter ner den vispade grädden i äggula-smeten med lägsta hastigheten på elvispen.

Rör försiktigt med en sked ner de vispade äggvitorna.

Om du vill ha citronsmak: riv skal av citron och pressa ur saften. Blanda ner rivet citronskal och citronsaft i smeten.

Häll i smeten i en form med löstagbar botten. Strö över citronskal som dekoration.

Tips! krossa nötter och lägg i botten innan smet samt strö över på toppen (ersätter kexen).

Ställ in i frysen i 5 timmar. Tag ut kakan 15-30 minuter i rumstemperatur före servering. Servera gärna med smält sockerfri mörk choklad som du ringlar över cheesecaken och varma hallon till.

*Jag bytte ut citronen mot lime och det blev väldigt gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar