söndag 20 februari 2011

Frukostfavoriter + korvgryta

Här kommer några recept som används flitigt här hemma och snabbt blivit favoriter.

Super non-carb bröd

1 dl skalade sesamfrön

½ dl linfrö (krossade går bra)

½ dl solrosfrön

1 tsk bakpulver

2 msk hela psylliumfrön (kan bytas ut mot 1 msk Fiberhusk)

3 ägg

1 liten burk Keso (hög fetthalt)

Alla ingredienser finner du i en välsorterad matbutik

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda torra ingredienser i en bunke.

Blanda i keso och ägg

Bred omedelbart ut på bakplåtspapper i en långpanna (om man väntar blir smeten för tjock och
stelnar till)

Grädda i 15 min.

Ut kommer en platt kaka som skärs i rutor i valfri storlek.

Håller i evighet i både kyl och rumstemperatur och kan med behag frysas.

Kan inte misslyckas.

Kommentar: Detta brödet fick jag recept på av min syster, som i sin tur blivit tipsad av en vän. Det är väldigt gott och ett utmärkt alternativ till bröd. En kompis har testat att mixa fröna med mixer innan hon blandar i bakpulver och fiberhusk för att få det slätare och det tänkte jag också testa så fort jag skaffar mig en mixer eller hushållsassistent.

Oopsis (4 st)

3 ägg
100 gram philadelphia
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
salt

Sätt ugnen på 150 grader

Separera äggen och vispa vitorna med lite salt till ett hårt skum

Vispa gulorna med philadelphia, bakpulver och fiberhusk

Vänd ner smeten i vitorna och klicka ut på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda i 20-25 min

Kommentar: Oopsis är också ett bra alternativ på frukostbordet men de smakar ganska mycket ägg, något kanske inte alla gillar. De är däremot kanon att använda som hamburgerbröd, gärna med smaksatt philadelphia istället för naturell. Receptet kommer från en tidning med GI-recept som jag tyvärr inte vet namnet på. Jag fick med mig kopia hem när vi var hos mina föräldrar i Skåne sist.

Slänger till sist in ett eget recept på korvgryta. Det finns säkert hundra varianter och min är säkert inte originell men vansinnigt god och kan varieras i det oändliga genom att slänga i vad man har hemma.
Det här hade jag i när jag lagade den senast:

Korvgryta

6 dl grädde
500 gram morötter
2 små rödlökar
390 gram krossade tomater med smak (1 tetra)
ca 1 kg korv med högt köttinehåll
salt
peppar
vitlökspulver
basilika

Tärna morötter och skiva eller hacka löken. Fräs i smör i en stor gryta. Krydda med salt och peppar och häll över de krossade tomaterna. Låt puttra en stund så att morötterna börjar mjukna. Häll över grädden och låt puttra ytterligare en stund medan du skär korven i skivor. Stek korven och krydda med vitlök, lägg sen ner den också i grytan. Smaka av med salt, peppar och basilika. Klar att serveras när morötterna är så mjuka eller hårda du vill ha dem, allt efter tycke och smak. Servera i djup tallrik och riv/hyvla över lite ost för extra smak. Njut!

2 kommentarer:

  1. hej, fint att du börjat komma igång.

    Angående mixningen, har ni ingen stavmixer? Det använde jag när jag mixa fröna. Gick utmärkt. Använd en smal burk bara och mixa i.

    Kram

    SvaraRadera
  2. Trodde att vi hade stavmixer men den hade tyvärr inte riktigt överlevt flytten. Så nu är vi helt utan. Tänkte dock investera i en ny snart, samt önska mig en hushållsassistent när jag fyller år.

    Kram

    SvaraRadera